Skip to Content

Aynı anda hem ipeği yıkama hem de kumaşı koruma

Bazı kumaşlar ipek kadar lükstür. Hafifçe akan, zarif bir şekilde parıldayan kumaş özellikle üstler ve şallarla iyi görünür. Ancak ipek sadece çok asil değildir: yazın soğutur ve kışın ısıtır. Narin doğal kumaşların tek dezavantajı pamuk ya da sentetik liflerden daha zor temizlenmesidir. Bu rehberde liflerin uzun süre asilce parlaması için ipeğin hassas temizliği hakkında bütün doğruları öğreneceksiniz.

İpek kumaşlar hakkında bilinmesi gerekenler

Etiket, bir giysinin saf ipekten mi yoksa ipek içerikli liften mi yapıldığını gösterir. Tipik ipek kumaşları şifon, organze, saten, tafta ve buret ipeğidir. Fakat bu kumaşlardan bazıları suni ipekle yapılabilir. Bu yüzden kıyafetinizin kumaşına dikkat ediniz. Sıradaki, ipekten yapılmış ya da ipek içerikli tüm kumaşlar için geçerlidir: onlara çok sıcak uygulamayınız. İpek böceğinin kozasından ipek lifi elde edilir; saça benzer, protein yapılıdır ve aşırı ısı ona zarar verir. Ayrıca narin doğal kumaş, parfümü, deodorantı, teri ve direkt gün ışığını tolere edemez.

Temizlik için hazırlama

İpek kumaşın bakım etiketine göz atış, kıyafetin yıkanıp yıkanamayacağı ya da kuru temizlemeye gönderilmesi gerekip gerekmediğini ortaya çıkarır. Ek olarak renk testi yapmak buna değer. Bunu yapmak için bir parça pamuğu biraz hassas deterjanlı suya batırınız. Ardından nemli pamuğu gizli bir dikişin üzerine dikkatlice bastırınız. Eğer renk pamuğa yapışırsa kıyafeti kuru temizlemeye götürmek evde yıkamaktan daha iyidir.

İpeği yıkama: makinede yıkama ya da elde yıkama

Hassas devir sağlandığı sürece ipeği makinede yıkayabilirsiniz. Kıyafetin bakım etiketi, izin verilen yıkama sıcaklığını gösterir. Hiçbir koşulda 30°C’den yüksek olmamalıdır. Perwoll Yünlüler ve Narinler gibi ipek için uygun olan yumuşak deterjanı kullanmak da önemlidir. Sadece lifleri temizlemez ayrıca ipek kumaşın uzun süre güzel kalması için bakım da sağlar.

Sıradakiler elde yıkama için geçerlidir: açık renkli ipek ılık suda yıkanır, koyu renkli ya da özenle basılmış ipek soğuk suda yıkanır. Ve tabi ki uygun bir deterjan bu amaç için gereklidir. Durulama sırasında, kalıcı ama dikkatli bir şekilde hareket ettirmelisiniz çünkü ıslak ipek özellikle hassastır. Maksimum beş dakika sonra ipeği tekrar banyodan çıkarınız ve soğuk, temiz suyla durulayınız.

İpekten leke çıkarma

Ipek kumaştan leke çıkarılacağı zaman, en önemli şey her zaman bütün giysiyi yıkamaktır, diğer türlü su lekeleri kumaşın üzerinde oluşacaktır. Hiçbir koşulda ağartıcı ya da diğer leke çıkarıcıları ipek kumaşla temas ettirmeyiniz. Ayrıca ipeğe zarar vereceği ve kumaşın o bölgede rengini açacağı için lekeyi ovalamaktan da kaçınınız. Çok büyük ya da koyu lekeler durumunda kıyafetinizi kuru temizlemeye götürmeniz önerilir.

İpeği kurutma

Kurutucudaki sıcaklıklar ipek için çok fazladır o yüzden havayla kuruttuğunuza emin olunuz. Yıkamadan sonra giysiyi kuru havlu üzerine koyunuz, dikkatlice yuvarlayınız ve hafifçe sıkınız. Havlu ve ipeği asla döndürmeyiniz ya da sıkmayınız. Bu ön kurutmadan sonra havluyu tekrar yuvarlayınız ve giysiyi çıkarıp ikinci bir havlunun üzerinde kurutunuz. Giysinin direkt olarak gün ışığına maruz kalmadığına emin olunuz. 

Pembe kumaş

İpeği ütüleme

Bakım etiketi ipek giysinin ütülenenip ütülenemeyeceğini ve ütünün hangi sıcaklık seviyesinde ütülenebileceği bilgisini sağlar. Her zaman ipek kumaşı iç tarafından, üzerine pamuk ve keten kumaşlarda yapıldığı gibi su püskürtmeden ütüleyiniz.

İlgili Makaleler

  • Perwoll Yenileme Yünlüler ve Narinler

    Yünlü giysilerinize kaşmir yumuşaklığında bir his vererek tüylenme ve şekil kaybına karşı koruma sağlar.

  • Yıkama sembolleri

    Tekstil ürünlerinizi en iyi şekilde korumak için çok sayıda yıkama önerisi keşfedin.

  • Spor deterjanı: Fonksiyonel ve spor kıyafetlerinin uygun şekilde yıkanması

    Spor ve işlevsel giysilerinizi doğru yıkayın ve aynı zamanda kumasını koruyun.