Skip to Content
Pembe bir sutyen üzerindeki küçük bir fiyonk

İç çamaşırı yıkama - rehber

Direkt tenimize giydiğimiz ince ipekten fanilalar, organik pamuktan bokser şortlar ve dantelden braletler özellikle yüksek kaliteli, yumuşak ve nefes alabilen olmalı. Fakat aynı zamanda bu kumaşlar genellikle en hassas olanlardır ve iç çamaşırı özellikle sık yıkanır. İnce iç çamaşırlarının bile birkaç yıkamadan sonra nasıl yeni gibi göründüğünü anlatıyoruz.

İç çamaşırı yıkama: kesin içgüdü gerekli

Eğer iç çamaşırı yıkamak istiyorsanız, bu süreçte bazı meydan okumalarla yüzleşmek zorundasınız:

İç çamaşırı direkt tene temas ettiği için, yıkama döngüsü sadece ter ve lekeleri değil bakterileri de yok etmeli.

Günlük pamuklu iç çamaşırı ya da ince dantelli iç çamaşırı, iç çamaşırı çeşitliliği çok geniş ve her parça aynı miktarı tolere etmeye yeterli değil. Bu yüzden, her iç çamaşırı çamaşır makinesinde yıkanmaya uygun değil.

Arka planında mor bir çiçek olan bir yatağın üzerindeki beyaz bir sutyen

İç çamaşırı yıkama: önemli olan materyal

Siyah ve beyaz çizgili arka planı olan beyaz bir üst giysinin üzerindeki siyah bir sutyen

Her özel durum için doğru işlem büyük ölçüde materyale bağlıdır. Özellikle külot ve sütyenlerde, yıkama etiketleri genellikle kolaylığa ya da rahat giymeye kurban gider ve kesilip atılır. Bu durumlarda, sıcaklık ve yıkama döngüleri için aşağıdaki yönergelere bağlı kalınız:

Pamuklu bokser şortlar, külotlar ve fanilalar kolaylıkla çamaşır makinesinde yıkanabilir. Renkli giysiler için kirlenme derecesine göre 40- 60°C sıcaklığını seçiniz ve uygun bir renk koruma çamaşır deterjanı kullanınız. Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli.

Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C’ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız. Tüm bakteriler ve kokuların güvenilir bir şekilde elimine edildiğinine emin olmak için, özel hijyen arttırıcı maddeler mevcuttur. Antibakteriyel etki sağlıyorlar ve kokuyu nötrlüyorlar. Fakat kurutma makinesi, hassas iç çamaşırları için her zaman tabu olmalıdır.

Özellikle ince kumaşlar -örneğin saf ipekten yapılmış iç çamaşırı- elde yıkanmalıdır. Bu amaçla, giysiyi birkaç dakika ılık suda biraz (antibakteriyel) sıvı deterjanla ıslatınız. Sonra temiz, soğuk suyla durulayınız ve bir havlunun üstünde havayla kurutmaya bırakınız.

Fonksiyonel ve spor iç giyim, hem temiz hem de ter emici ve sıcaklık dengeleyici özelliklerini korumak için özel işlem gerektirir. Düşük sıcaklıklarda ve düşük hızda ve özel spor deterjanlarıyla bu spor kıyafetlerinin su geçirmez yüzeyi bozulmadan kalır.

Yumuşatıcının, spor giyimle makinede işi yok. Eğer diğer yandan normal iç çamaşırını yıkıyorsanız, yumuşatıcı onu özellikle pamuk içeriyorsa daha rahat giymenizi sağlar.

İç çamaşırı yıkama- bunlar uymanız gereken özel özellikler

Sütyenler genellikle çamaşır makinesinde - 30-40°C yeterli- yıkanmalı. Fakat sütyenleri çamaşır makinesi kazanına koruma olmadan koymayınız: Balenli sütyenler için, özel çamaşır filesi, tel askıların gevşemesini ve çamaşır makinesini ya da diğer çamaşır ürünlerini zarara uğratmasını engeller. Yıkama döngüsünden önce, her zaman kancaları kapatmalısınız. Baskılı ya da işlemeli iç çamaşırı da çamaşır filesine konulabilir ve içten dışa çevirilmeli – bu, ayrıntılı süslemeleri aşınma ve yıpranmaya karşı korur. 

İlgili Makaleler

  • Perwoll Yenileme Yünlüler ve Narinler

    Yünlü giysilerinize kaşmir yumuşaklığında bir his vererek tüylenme ve şekil kaybına karşı koruma sağlar.

  • Yıkama sembolleri

    Tekstil ürünlerinizi en iyi şekilde korumak için çok sayıda yıkama önerisi keşfedin.

  • Viskozu yıkamak- en sevdiğin parçayı nasıl formda tutabilirsin?

    Viskoz nedir? Hepimiz viskoz içeren en az bir adet giysiye sahibiz fakat nedir bu viskoz?